Duer er indbegrebet af New York

”Jeg tror, at for hver person i New York, der hader duer, er der én som elsker duer, ”siger Andrew Garn. ”Jeg begyndte at SE dem og jeg var bare totalt forbløffet. Fjermønstrene, fjerenes variation, øjnenes farver. Det er bare utroligt. Og fra da af var jeg solgt. ”

I et bymiljø som New York City er duen en af de få forbindelser til naturen. Det er en fugl, der stort set ignoreres, men én mand sætter duens skønhed i fokus: i 10 år studerede og fotograferede forfatteren og fotografen Andrew Garn duer, og det resulterede i en  bog, der passende hedder “The New York Pigeon.”

Når lyset falder rigtigt, ser man deres smukke farver.
”Jeg vidste ikke noget om duer, da jeg begyndte. Jeg tænkte bare, at det var denne her fugl, der klarede sig godt i byer, ”siger Garn. Det faktum, at du ser dem overalt, gør dem næsten usynlige. Men når du kikker nærmere på dem, så ser du farven på deres fjer.

”Da jeg begyndte at fotografere duer, SÅ jeg dem pludselig, som jeg aldrig rigtig havde set dem før,  og jeg tænkte:”Wouw, de er smukke. De er som juveler, ”siger Garn.

Det naturlige hjem for en due er en afsats på en klippe.
Et perfekt alternativ er derfor en høj bygning, og det gør New York ideel.

“Hvor de kommer fra, måtte de beskytte sig mod rovdyr, og der er intet naturlig skjul,” siger Andrew Garn. ”Så de måtte være i stand til at bevæge sig som en helikopter. Det betyder, at de har en utrolig ”startkraft”. Det er en stor fugl, en fugl på et pund, og de kan lette på et øjeblik, ”tilføjer han.

I et sikkert miljø ville duer leve i 20 år, men livet i New York er hårdt. De fleste overlever ikke engang et år.

”De er New York’ere. De prøver at overleve, ”siger Garn. ”De er skrøbelige. De er kloge. “

Så bør vi alle elske duer, fordi de er New York’ere som vi?

“Absolut. De er indbegrebet af New York. De burde være New Yorks nationalfugl. Eller byfugl. Det burde de absolut være. Det stemmer jeg for. Jeg starter en kampagne for det,” siger Garn med et smil i stemmen.

Er duer de eneste dyr, der står Andrew Garns hjerte nær? Hvad med egern? ”Egern er okay,” siger han. ”De er søde. De er lodne og søde, men de er ikke som duer. ”

Fotograf og forfatter Andrew Garn fortæller til FOX5NY om sin respekt for og betagelse af duer. Se herunder.

 Link til video om duer med Andrew Garns:  Pigeons get no respect

Due-han-1

Smukke duer

Beautiful pigeons

Schöne Tauben

Beaux pigeons

Palomas hermosas

Vackra duvor

alhamam aljamil

Kauniit kyyhkyset

Bellissimi piccioni

Lindos pombos

da_DKDanish