Myter om duer

Direktør Guy Merchant fra et uafhængigt firma, der rådgiver om bl.a. duer, (men ikke bekæmper dem) fortæller, at hans firma hvert år modtager tusinder af forespørgsler om fugle, og det mest almindelige spørgsmål er: overfører vilde fugle sygdomme til mennesker? Hans svar er nej, vilde fugle overfører ikke sygdomme til mennesker. “Sandsynligheden for, at en fugl overfører en sygdom til et menneske, er så uendelig lille, at det ikke engang er værd at tale om. Den almindelige opfattelse er imidlertid, at duer og andre vilde fugle udgør en massiv trussel mod menneskers sundhed, og som et resultat heraf bør deres antal kontrolleres og holdes nede. Så hvad er kilden til denne myte? Skadedyrsbekæmpelsesindustrien”.

Merchant har fat i dét, som ingen rigtigt tør sige højt: at det i høj grad er de firmaer, som lever af såkaldt skadedyrsbekæmpelse, der puster tingene op og fremfører udokumenterede påstande, så folk får en aversion mod og skræk for visse dyr. Det er beskæmmende, at det er så svært at få folk til at realisere, at duer, mus og rotter er hvirveldyr, hører ind under samme lovgivning som katte, hunde, kaniner, køer m.fl., og at de føler smerte, angst og stress som alle andre dyr. Og at de faktisk ikke er omvandrende smittebærere. Vi finder det useriøst og uacceptabelt, at disse såkaldte ”skadedyr” skal gennemgå lidelser i private personers og skadedyrsfirmaers bekæmpelsesforsøg. Her bør nævnes journalisters og kommuners helt useriøse udtalelser og kampagner mod duer som viser, at deres viden om dyrene er ikke-eksisterende.

At der tjenes store pengesummer på folks efterhånden helt indgroede skræk for og raseri over duer, mus, rotter, måger, skader, insekter, muldvarpe, snegle m.m. er en realitet. Jo mere vi breder os, og indtager naturen, desto tydeligere bliver vor manglende accept af de væsener, der nu engang lever i naturen, og som helt sikkert har en rolle at spille i økosystemet, som vi mennesker måske ikke altid kan gennemskue. Men dyr der ikke er søde at se på, eller som ikke har en for os helt indlysende nyttig funktion – eller som tillader sig at komme af med ekskrementer på nogle for mennesket uacceptable steder – har ofte tabt på forhånd. Skrækkampagnerne florerer og der er mange af dem. 

I mange erhverv, som f.eks. hos dyrlæger og folk der arbejder på fugleplejestationer, behandler man dagligt vilde fugle, der lider af en række fuglesygdomme. Personer, der er involveret i brevduesport, bruger også meget tid i de lokaler fuglene opholder sig i, og der kan være tale om et endog meget stort antal duer. Hvis potentialet for overførsel af sygdomme er så stort, hvorfor ser man så ikke regelmæssigt alvorlige sygdomsudbrud og død i disse erhverv og hobbyer, hvor tæt kontakt med fugle som bl.a. duer er almindeligt? Fordi det ikke er duer der overfører eventuelle sygdomme til mennesker, men nærmere eksotiske fugle som papegøje, kakadue og undulat eller havefugle som en solsort eller en rødkælk. Alle dyr  – herunder mennesket – har potentiale til at bære og overføre sygdomme, men vi dræber ikke mennesker eller kæledyr, fordi der MÅSKE er en lille mulighed for, at de kan overføre en sygdom.

Man oplever regelmæssigt, at folk klager over, at duer larmer og irriterer med deres kurren. Det er dog ofte den – en del af året – fredede ringdue, der kan have en monoton kurren. Men for mange mennesker er duer blot duer, og noget der ikke skal bo i nærheden af dem. Menneskets fredelige sameksistens med dyr er ofte ikke-eksisterende.   

Påstande fra firmaer der lever af at bekæmpe bl.a. duer (gengivet september 2020 som de står på firmaernes hjemmesider):

”Derudover er duer smittebærer af adskillige sygdomme, den kan smitte beboere og ejendoms-funktionærer med.” og “Duer har adskillige sygdomme, der nemt kan overføres til mennesker”.  
– Komplet Skadedyrsservice

“Duer bliver berettiget kaldt for den flyvende rotte. Dette på grund af smittefare med diverse sygdomme og bakterier.”
– Chrisal Skadedyrsservice

”Duer er de flyvende rotter de er smittespredere som rotter.” Københavns Skadedyrsservice

”Duen kaldes “den flyvende rotte”. Duen er ligeså stor en smittespreder som rotten og kan give luftvejs- og allergi gener samt menigitis, salmonella og papagøjesyge.”
– Absolut Skadedyrsservice

”Dertil kommer der også, at de – ligesom rotter – bærer på adskillige sygdomme, som kan smitte mennesker med”. “Duer er nemlig flyvende bakteriebomber – som du ikke vil have i dit hjem”. – SOS skadedyr

 

Tro ikke på udokumenterede påstande og myter. Læs istedet sandheden om: Duer og smitte

Smukke duer

Beautiful pigeons

Schöne Tauben

Beaux pigeons

Palomas hermosas

Vackra duvor

alhamam aljamil

Kauniit kyyhkyset

Bellissimi piccioni

Lindos pombos

da_DKDanish